Başlık metninizi buraya ekleyin

Piercing Bakımı

  • Piercing’in uygulaması kadar bakımı da çok önemlidir.
  • Piercing uygulandıktan sonra kesinlikle kendisi hareket edene kadar hareket ettirilmemeli, elimiz dezenfekte edilmeden temas edilmemeli, darbe ve sürtünme gibi şeylerden korunmalı ve üzerine yatılmamalıdır.
  • İlk 2 gün sudan korunmalı, 2 günden sonra 1 hafta boyunca her suya temasından önce deliklerin giriş ve çıkışları vazelinle kalın bir tabaka halinde kaplanmalıdır.
  • Su temasından sonra sürülen vazelin temiz bir kulak çöpüyle kontrollü bir şekilde temizlenmeli ve tuzlu su, serum fizyolojik, okyanus suyu veya piercing solüsyonu ile 3-4 kez delik giriş çıkışına fıslatılmalıdır.
  • Tuzlusu veya solüsyon işlem yapıldığı gün itibariyle günde en az 5 kez ve 10 gün boyunca sprey şeklinde her seferinde 3-4 fıs olarak uygulanmalıdır.

(tuzlusuyu  1 su bardağı hazır suya, silme bir tatlı kaşığı tuz atıp kaynatın, soğuduktan sonra temiz bir sprey şişeye koyarak uygulayabilirsiniz.)

  • Merhemler yarayı nemli tuttuğu ve geç iyileştirdiği için önermemekle beraber; hareket ettirmekten kendini alamayan ya da istemsizce piercinge temasta bulunanlar için, delimin yapıldığı gün itibariyle günde 3 kez 5 gün boyunca, vazelin ya da terramycin merhem kullanılabilir. Alerjik reaksiyon veya enfeksiyon olmadığı sürece antibiyotikli merhem önermemekteyim. Böyle bir durumda kullanılabilecek merhemler; fucidin, furacin, terramycin, baktroben vb olabilir. Her hangi bir sıkıntı yaşamanız durumunda ilk işiniz piercerinize danışmak olmalıdır.

  • İlk delimde kullanılan maden titanium veya 316L cerrahi çelik olmalıdır. Çelikte nikel oranı daha yüksek olduğu için açık yarada alerjik reaksiyon gösterme ihtimali daha yüksektir. Bu sebeple ilk delimler de her zaman titanium ile delim bizim önerimizdir.
  • Yeni yapılmış bir piercing ilk 2 ay hiç hareket ettirilmemeli ve çıkarılmamalıdır.çok hareket ettirilen ve üzerine yatılan piercingde Bump veya keloid oluşma olasılığı çok yüksektir. En az 6ay-1yıl delik boş bırakılmamalı  boş bırakılması durumunda birkaç saatte delik kapanabilir. (kıkırdak bölge ve mukoza doku yani ağız ve burun içi kendini çok hızlı onarır.)
  • Göbek deliminden sonra en az 2 ay yüksek bel ve sürtünmeye sebep olabilecek kıyafetler giyilmemelidir.
  • Genital bölge deliminde kan basıncının yüksek olduğu bir bölge olduğu için 2-3 gün kadar kanama görülebilir. Pet kullanılmalı ve temiz tutulmalıdır.
  • Ağız içi delimlerinde  1 hafta boyunca günde 3 kez antiseptik gargara veya solüsyonla gargara yapılmalıdır. Ya da günde 5 kez tuzlusu da kullanılabilir. Özellikle dil piercinglerinde 1 hafta boyunca mayalı yiyecek ve içecekler tüketilmemeli, 1 hafta sıvı ve mümkün olduğunca soğuk gıda tüketilmeli, günde 2 veya 3 kez şişini alması için buz emilmelidir.
  • Nipple piercinglerde günlük temiz ütülü bir sütyen kullanmanız meme ucunuzu sabit tutacağı için sürtünme acısını etkisiz hale getirecektir.
  • Kıyafetlerin altında kalan piercingler için kesinlikle temiz ve günlük ütüsü yapılmış ürün kullanmanızı öneririz

 Bump nedir neden oluşur?

Piercing bump oluşumu pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Piercingin enfekte olması ve iltihaplanması, piercing bump oluşumunun en sık görülen nedenleri arasında sayılabilir. Piercing deliminden sonra yaranın iyileşmesi için belirli bir zamana ihtiyaç duyulur. İyileşme sürecinin hızlı ve sağlıklı olması için doğru ve düzenli bir bakım uygulanmalıdır. Piercing bölgesinde enfeksiyon gelişimi riskini ortadan kaldırmak için piercing bölgesini temiz tutmaya, önerilen solüsyonları kullanmaya ve piercing delim bölgesine temas etmekten kaçınmaya özen gösterilmelidir. Bu konulara gereken özenin gösterilmemesi durumunda piercing bölgesine bakteriler ve mikroplar girebilir, bunun sonucunda enfeksiyon oluşabilir. Piercingin enfekte olursa çevresinde şişmiş ve kırmızı bir piercing bump meydana gelebilir.

Uygun olmayan piercing takılarını seçmek de piercing bump oluşumuna yol açabilen etkenlerdendir. Piercing takılarının cilt sağlığına uygun olmayan, kalitesiz materyallerden üretilmiş olması özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişilerde piercing bump oluşumunun sebeplerindendir. Piercing deliminden sonra tamamen iyileşme gerçekleşmeden piercingin değiştirilmeye çalışılması ya da piercing takılarının doğru şekilde temizlenmemesi durumunda piercing bump oluşması riski artar. Piercingin çok hareket ettirilmesi üzerine yatılması da bilinen bump oluşum nedenlerindendir.

Gerekli önlem ve zamanında tedavisi yapılmayan bumpların keloide dönüştüğü gözlemlenmiştir. Özellikle keloid yatkınlığı olan kişilerin daha hassas olması gerekir. Bu tarz durumlarda zaman kaybetmeden piercerinize danışmanızı öneririz.

Keloid nedir neden oluşur?

Keloid, ciltteki yaralanma, sıyrık, yapılan cerrahi işlem, dövme veya piercing gibi herhangi bir nedenle travmaya uğramış cilde karşı oluşan anormal ve aşırı doku büyümesidir.

Yara izi görünümünün oluştuğu bu bölgeler hassas, parlak, kabarık ve sert bir şekilde görülebilir. Keloid aynı zamanda vücutta piercing, dövme yaptırdıktan ya da ameliyat olduktan sonra da gelişebilir. Bazı durumlarda ise keloidler cilt yaralandıktan 3 ay veya daha uzun süre sonra ortaya çıkar.

     Keloide yatkın olma haricinde zamanında Tedavi edilmeyip büyüyen bumplar da keloide dönüşebilmektedir. Bu sebeple anlatılan bakımlara özenle uyulup piercing kesinlikle hareket ettirilmemeli temiz, tutulmalı ve üzerine yatılmamalıdır.

Bump ve Keloid nasıl tedavi edilir? Bump veya keloid ilk oluştukları süreçte öncelikle piercerinize danışmalısınız. Bunun haricinde yapılması gereken bakım; bir kutu aspirin alın ve aspirinin bir tabletini havanca ezip toz haline getirin. Toz haline getirdiğiniz aspirini küçük temiz boş bir krem kabı gibi bir kabın içine dökün cıvık bir krem haline

gelecek şekilde çam ağacı yağı veya hazır su ile kulak çöpü aracılığıyla karıştırın ve problemli deliğinizin giriş ve çıkışına  ve çevresine sürün. (Hazırladığınız karışımı günde 4 kez uygulayın. Her gün yeni aspirinli su hazırlamanız gerekecektir.) Aspirini bölgeye her uygulayıp kurumasından sonra kortizonlu merhem olan Fucicord merhemi sürmelisiniz. Bu işlemi 7 gün boyunca günde 4 kez tekrarlayın bump iyileşmeye başlayacaktır. Eğer gelişme yoksa metale vücudunuz reaksiyon gösteriyor olabilir. Böyle bir durumda bioplastic piercing takarak aynı bakımı 1 hafta daha yapıp 1 ay boyunca plastik piercingle tamamen iyileşmesini beklememiz gerekecektir. Bu şekilde kesin sonuç %90 almaktayız.

Tedavisi zamanında yapılmayan keloid ve bump giderek büyüyerek çözümü daha zor bir hal alacaktır. Böyle durumlarda hastane şartlarında iğneli kortizon uygulanır geçmezse cerrahi işlemle sonuç alınır. Lütfen bakımlarınızı ihmal etmeyin.

× Size nasıl yardım edebiliriz?