Başlık metninizi buraya ekleyin

KALICI DÖVMENİN UYGULAMA AŞAMALARI

Öncelikle bilmemiz gereken şey dövmenin derimizin hangi tabakasına uyguladığımız olmalıdır. İnsan derisi 3 katmandan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; Epidermis, Dermis, Hypodermistir.

Derimizin dış katmanı olan Epidermis, dövmemizin üzerinde lamine cam pencere gibi durmaktadır. Mürekkebin ulaşması gereken hedef Dermis’tir. Burada antikorlar mürekkebi sarmalar ve bulundukları alanda hapseder. İğne aşağı her indiğinde derinin  1-2 milimetre altına mürekkebi enjekte eder.

Dövme uygulamasına başlarken aşamalar aşağıdaki gibidir;

1.Desen Seçimi: Müşterinin vücuduna taşımak istediği doğru desen dövmeci yardımıyla seçilmeli ve uygun bir boyuta getirilmelidir. Desenin uygulanacağı yer hakkında müşteriye bilgilendirme yapılmalıdır. Deri, cilt ve uygulayıcı faktörlerden dolayı dövmenin yayılma riski unutulmamalıdır. Deri yapısı ve mesleki faktörler göz önüne alınarak el, yüz ve boyun gibi görünen yerlere dövme yapılması uygun değildir.

2.Desenin Hazırlanması: Desen uygun boyuta getirildikten sonra aydınger, özel karbon kağıdı, transfer kalemi veya printer makinesi kullanarak vücuda transfer yapmaya uygun hale getirilir. Yetenekli dövmeciler el becerileri sayesinde transfer işlemine gerek duymaya bilir. Dövmecinin dövmedeki detayları daha iyi kavraya bilmesi için o deseni transfer kağıdı üzerinde çizmesi işini daha da kolaylaştırabilir.

3.Desenin Vücuda Transferi: Bu işlemi yapmadan önce müşterinin vücudunun transfere hazır hale gelmesi gerekir.

a) Cildin sabun vs ile yıkanması

b) Tek kullanımlık jiletle derinin tüylerden arınması

c) Cildin antiseptik solüsyon vb ile dezenfekte edilmesi

d) Transfer solüsyon ve jelleri yardımıyla transferin titizlikle deriye aktarılması.

e) Yapılan transfer iyice kurumalıdır yoksa temas olduğunda transfer yayıla bilir.

4. Setup Sehpasının Hazırlanması: Öncelikle setup sehpası steril edilip malzemelerin kullanılacağı alan streç film veya tek kullanımlık petlerle kaplanmalıdır. Adaptör makine teçhizatınızı kurup ayarlamalarınızı yapmalısınız. Deseninize uygun olan tek kullanımlık iğnelerinizi hazırlayıp, kullanacağınız kadar ihtiyacınız olan boyaları tek kullanımlık potalara yerleştirin.(potaları potalıkta kullanmak size kolaylık sağlayabilir.) Dövmede deride iğnenin daha rahat girip çıkarak derideki dokunun zarar  görmesini minimize eden vazelininizi ve uygulamada deri üzerini temizleyeceğiniz solüsyonunuzun hazırlandığı evredir. (vazelin içine elinizi sokmanız durumunda bir çok bulaşıcı hastalıkları yayma ihtimali olduğu için tek kullanımlık ahşap spatula çubuklar yardımıyla kullanılmalıdır.) son olarak olmazsa olmaz tek kullanımlık steril eldivenler burada yer alır.

5.Makinenin Set Edilmesi: Şayetkullanılan iğneler tek kullanımlık değilse lehimlenerek hazırlanan iğneler otoklavda steril edilip el değmeden paketlenir ve tek kullanımlık olarak müşterinin gözü önünde açılmalıdır. Uygulanacak işleme uygun iğne seçilir ve makineye yerleştirilir. Adaptöre clipcord kablolar aracılığı ile bağlanır ve pedal yardımıyla dövmeye uygun voltaj ve amperi ayarlanır. İğne ucun (tip) içine potadaki boyayı çeker ve uygulamaya başlandığında uçta birikmiş boyayı dermiş tabakaya zerk eder. Uç (tip) iğneye uyumlu olmalıdır yoksa mürekkep püskürtme, yeteri kadar mürekkep verememe veya deri zedelemesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir.6.Dövmenin Uygulanması: Her şey hazırlandıktan sonra dövme koltuğu uygulanacak yere göre şekillendirilir tek kullanımlık örtü serilerek müşteri koltukta şekillendirilir. Transferi yapılmış olan desene her zaman alttan uygulama yapılır ve uyulama yapılırken deriyi gergin tutmak çizgilerin düzgünlüğü ve derinin boyayı güzel alması için çok önemlidir. Deri gerdirilirken  transferi silmemeye özen gösterilmelidir. Genel olarak çizgi yani kontörlerle dövmenin silinme ihtimaline karşılık şablonu çıkarıldıktan sonra dolum ve gölgelendirmelerle devam edilir. Uygulama yapılırken deri üzerine yayılmış mürekkep bulaşığı sıkça

sulandırılmış antiseptik sabunlar veya solüsyonlar yardımı ile temizlenmelidir. İğneyle temas etmeden işlem görecek her kısım deride çabucak eriyen vazelinler kullanılarak deri yumuşatılmalı bu sayede deforme olması engellenmelidir.

7.Dövmede Bakım: Yeni uygulanmaya başlanan, cerrahi bantlar bantlarla bakım daha kolay hale gelebilir nemi alınan ve kuruması sağlanan dövme üzerine uygulanan bant en az 5-6 gün kalmalıdır. Bu bant sayesinde deri su geçirmez ama deriye hava almasını sağlayacak hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar. 5-6 gün sonra çıkarıldıktan sonra deri hiç kurumayacak şekilde düzenli olarak vazelin sürülerek nemli tutulmalı bu süreç dövmenin yapıldığı gün itibariyle 1 ayı tamamlamalıdır. İyileşme süreci boyunca dövme kaşınmamalı varsa kabuk kaldırılmamalı cildi tahriş edici her şeyden kaçınılmalıdır.

            Diğer bir seçenekte çok eskiden beri sürdürülen bir tekniktir. Bitirmiş olduğunuz dövmeyi iyice temizledikten sonra onarıcı bakım kremi (Bhepanthol plus veya dövme bakım kremi olabilir) veya vazelin sürerek streçlenmelidir. Bhepanthol plus veya onarıcı merhemler antibiyotik içeriği sayesinde derideki tahribatı hızlı iyileşmesini sağlar enfekte olmaktan korur. Bu sebeple ilk 7-10 gün kesinlikle kullanılmalıdır. Bakım yaparken sırasıyla onarıcı merhem emince vazelin sonra emince tekrar onarıcı merhem şeklinde takviyeli kullanılabilir. Bu streç maksimum 3 saat durdurulmalıdır ki önerilen 2 saattir. Daha fazla tutulduğunda bakteri üretebilir veya alerji yapabilir. Bu sebeple ilk 2 gün 2 saatte bir streç değiştirilmeli değişim arasında deri temizlenip havalandırılmalı sonrasında tekrar kremlenip streç yapılmalıdır. İlk 2 günden sonra streçe ihtiyaç yoktur. Bir hafta boyunca şebeke suyuyla temastan kaçınılmalıdır. Duş alınacağı zaman dövmenin olduğu bölge bolca vazelin sürülüp streçlenip su teması minimize edilmeli ve mümkünse duş suyu soğuk ya da ılık olmalıdır. Streç değişimlerinde protex activex gibi antiseptik sabunlarla ilk önce elimiz dezenfekte edilmeli sonrasında da hazır su ve antiseptik sabunla dövme üzeri temizlenmeli temiz bir peçeteyle bas çek yoluyla kurulanmalıdır. Kısa bir süre deri havalandıktan sonra tekrar kremlenmelidir. İnsan derisi ortalama 21 günde değişir ki bu kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.  Bu süreç kişiye göre değişiklik gösterebildiği için riske atmamak adına 30 gün bakım yapılmalıdır. İyileşme süreci boyunca deri sürekli krem ve merhemle nemlendirmeli kurutulmamalıdır. Bu süreçte deri kaşınmamalı, keselenilmemeli, kabuklanmamalı kabuklaşırsa kabuğu koparılmamalı, deriyi tahriş edecek ve sürtecek dar giysilerden kaçınılmalı ve giyilen kıyafetler günlük temiz

× Size nasıl yardım edebiliriz?