Başlık metninizi buraya ekleyin
DÖVME TEKNİKLERİ:
Dövme sanatı binlerce yıldır insanların vücudunu süslemekte ve insanlık tarih öncesi çağlardan beri vücut sanatlarına karşı ilgi besliyor. Bugün dünyanın dört bir yanında farklı dövme teknikleri uygulanıyor ve bu tekniklerin ortaya çıkışında çıktığı bölgenin iklimi, coğrafi ve kültürel koşulları gibi birçok farklı etken rol oynuyor. Dövme çeşitleri dünyanın farklı bölgelerine göre farklılık gösterse de aslında sonuç aynıdır; dövme ile vücuda resimler, şekiller, figürler, objeler, tasarımlar bitkisel boyalar kullanılarak işlenir.
Batı Tekniği
Batı tekniği aslında şu an ülkemizde de kullanılan makinalı dövmeye verilen isimdir. İlk dövme makinesi İngiltere’de icat edilmiş ve 1800’lü yılların sonunda patenti alınmıştır. Bu makine bir iğne ile çalışabileceği gibi gölgelendirme ve renklendirme gibi işlemler için iğne grubu ile de çalışabilir ve pedallarla kontrol edilir. İğnenin yukarı ve aşağı hareket ettirilmesiyle istenilen tasarım vücuda işlenir.
Japon Tekniği
Japon tekniği adından da anlaşılabileceği üzere Japonya’da uygulanan geleneksel dövme çeşididir ve bu dövmeler için bambular kullanılır. Bambunun ucunda bir iğne yer alır ve aslında Japon tekniği için kullanılan bu bambu yönteminin mantığı elle çalışan bir dövme makinesininkinden pek de farklı değildir.
Samoan Tekniği
Samoan tekniği Pasifik kültürü ile ilişkili bir dövme çeşididir ve bu teknikte dövme sanatçıları özel olarak üretilmiş ahşap el aletlerinden faydalanırlar. Kemik uçlu bir tırmık ile tırmığın üzerine vurmaya yarayan bir çubuktan oluşan bu aletler ile yapılan dövmeler diğerlerinden biraz farklıdır. Samoan tekniği için tırmık mürekkebe batırılır ve cilde yerleştirildikten sonra çubuk ile vurularak derinin delinmesi sağlanır. Dövme yapımına yardım eden kişiler cildi gererken dövme sanatçısı aynı işlemi tekrarlayarak dövmeyi şekillendirir.
Antik Taylan Tekniği
Tayland tekniği ile dövme yapmak için kullanılan araç, Batılılar tarafından kullanılana oldukça benzer. Dövme aleti, uzun bir pirinç borudan oluşur; bunun yanında, küpün merkezinden aşağı inen kayan sivri bir çubuk da bulunur. Sanatçı, müşterinin derisini sabitlemek için ellerinden birini kullanırken, diğer elini de aleti mürekkebe batırmak ve cildini delmek için kullanılır. Antik Tay dövmeleri Budizm çevresinde toplanır ve ana tasarımlar olarak dini sembolleri içerir.
Maori tekniği
Yeni Zelandalı Maori kabilesi çok uzun dövme öyküsüne sahiptir. Bu kabilede dövmede kullanılan tasarımlar daha çok spiraller ve girdaplardı. Bu spirallerin ve girdapların oyulması için kullanılan yöntem cildin kesilmesiydi. Bu Maori dövmeleri oluşturmak için keski şeklindeki araçlar kullanılmıştır. Bu aletler taşlardan veya hayvan kemiklerinden yapılmıştır. Bu dövmeleri tasarlamanın ilk adımı keskin bir aletle bir tasarım ortaya çıkartmak için deriye bir kesim yapmaktı ve daha sonra keskin alet mürekkep içine batırıldı ve tekrar tekrar deriye batırılırdı. Diğer dövme çeşitleri ile kıyaslandığında çok acı verici bir işlem olmasına karşın Maoriler için bunun önemi yoktu çünkü bu dövmeleri yaptırmak cesaret göstergesi sayılıyordu.
Hand Poke Tekniği
İğne ve mürekkeple serbest stilde yapılan elektriksiz yöntem olan ‘stick’ n ‘poke’ dövmesi son zamanlarda oldukça fazla gündeme geliyor. Bir profesyonel tarafından uygulandığında belirgin bir şekilde çarpıcı görünebilecek olan hand poke dövmesini evde kendinizde kolayca yapabilirsiniz.
Geçici Dövme
Hint Kınası:
Hint kınası ve alman kına taşı ve oksijenli su kullanarak hazırlanan karışımın vücuda desenler halinde uygulanıp geçici süreliğine uygulanan görsellerdir.
Sticker dövme: Çıkarmalar halinde cilt üzerine yapıştırılarak uygulanan geçici desenlerdir.
Sprey dövme: Seçilen şablonları deri üzerine sabitleyip sprey boya ile deriye çıkarın geçici desenlerdir.
Body Paint (vücut boyama):
Çıplak vücut üzerine resim yapma sanatıdır. Genelde dikkat çekmek, festivaller ve modellik için uygulanır.
Dağlama (yakma) Tekniği:
Deriyi yakma tekniği ile deri üzerinde oluşturulan desenlerdir.
Kesme (kazıma)Tekniği:
Deriyi kesme yolu ile yaralarla desen verme işlemidir.